Predvianočná panika

Neviem, či ste si to už všimli, ale Vianoce nám klopú na dvere. Cítite to? Je to pocit pohody a radosti? Alebo ste začali rýchlejšie dýchať a narastá vo vás pocit napätia ba až paniky? O Vianociach sa hovorí, že sú to sviatky pokoja a lásky. A namiesto toho ľudia často zažívajú napätie pri pomyslení, čo ešte treba kúpiť, zohnať, upratovacia mánia pomaly vrcholí. Nakupujeme jedlo a pitie v množstvách apokalyptického ohrozenia. Čím to je, že staviame Vianoce na hlavu? Čo si potrebujeme dokazovať a pred kým?

Spontánnosť ľudí nakupovať darčeky je samozrejme už dva mesiace pred Vianocami štartovaná reklamami a hudbou, ozdobami v obchodoch. S blížiacim sa termínom Vianoc narastá stres. Zvažujeme, čo druhým urobí radosť. Obiehame obchody a surfujeme na internete hľadajúc ten pravý darček. Zažívame malé radosti i sklamania podľa toho, ako sa nám to darí. Toto dlhodobé napätie sa začína prejavovať vo vzťahoch. V práci si často nemôžeme dovoliť ventilovať svoje napätie a tak sa občas prejavuje paradoxne doma pri najbližších, ktorých bežne považujeme za svoju istotu. Stres sa zbiera a časom môže prerastať až do paniky spojenej s úzkosťou, telesnými prejavmi búšenia srdca, zrýchleného dýchania, potenia či zažívacích problémov. Katastrofické myšlienky nám podsúvajú obavu, že už nič nestíhame, nezvládame.

casZaujímavý je stav po rozbalení darčekov. Všetko úsilie, stres opadáva a my konečne môžeme vychutnávať odkaz Vianoc. Nemusíme už riešiť svoje obavy, úzkosti, ale môžeme konečne vypnúť a nehodnotiť už úspech v závodoch nákupov a príprav. Stretávame blízkych a môžeme si uvedomiť, čo je dôležité pre nás a čo pre iných.

Aké Vianoce by sa nám páčili? Aké Vianoce by prijali naši blízki? Sú Vianoce o najnovšom type mobilného telefónu v balíčku pod stromčekom? Alebo by sme radšej prijali viac pôvodného pokoja a lásky?

Vianoce sú sviatkom kresťanskej viery s hlbokou symbolikou, posolstvom. Umožňujú nám spomaliť, zamyslieť sa nad sebou samými, stretnúť sa s rodinou pri jednom stole. A je len na nás, aký význam im dáme, ako ich prežijeme, či v strese alebo v pokoji. Či dokážeme nechať to dieťa v nás, aby sa nadýchlo a pocítilo vôňu jablka a škorice, tradičného jedla, atmosféry Vianoc.

Článok si môžete prečítať aj v dvojtýždenníku Žilinec číslo 22. (2014) na strane 17. Link: http://issuu.com/zilinec/docs/zilinec_22-2014_nahlad/17?e=7012196/10565249