Prečo ísť za psychológom?

Prečo ísť za psychológom?

greenAkí ľudia vyhľadajú pomoc psychológa? Sú to len akýsi blázni alebo ľudia neschopní riešiť svoje problémy? Sú preto slabší ako tí ostatní? Alebo sú to ľudia, ktorí sa odvážili riešiť to, čo ich ťaží, a preto sú vlastne silnejší ako mnohí iní, ktorí takéto rozhodnutie iba odkladajú?

Ako psychológ pracujem už 15 rokov. V Ambulancii klinickej psychológie NEONYX v Žiline pracujem s dospelými i s deťmi. Počas uplynulých rokov cítim postupný posun k väčšej dôvere v psychológov. A pritom nie je psychológ ako psychológ. Čo môžeme očakávať od psychológa a ako si môžeme vybrať toho „dobrého“?

Dobrý psychológ by mal mať adekvátne vzdelanie. Kvalita terapie si vyžaduje absolvovanie dlhodobého výcviku v psychoterapii. Ako to už v skutočnom svete býva, až prax a skúsenosti overujú a rozvíjajú naučené. Ľudský prístup na báze dôvery a porozumenia je nevyhnutný. Psychológ musí zachovávať mlčanlivosť a nemôže nikomu posúvať informácie, ktoré sa dozvedel v rámci svojej práce. Ak nie je psychológ viazaný na zdravotné poisťovne a ľudia si u neho priamo služby uhrádzajú, ostáva skutočne všetko len vo vzťahu psychológ – klient či pacient a psychológ nemá povinnosť hlásiť návštevu do zdravotnej poisťovne. Našťastie má každý právo vybrať si svojho dobrého psychológa a prípadne neskôr aj zmeniť svoj výber.

Predstavme si človeka, ktorého tlačia úzkostné stavy, depresie, závislosti, problémy vo vzťahoch alebo niečo, čo je už dlhšie ťaživé bez jasnej možnosti pohnúť sa z miesta a hľadať riešenie. Rozhoduje sa niečo vo svojom živote riešiť a možno tak navštíviť aj psychológa. Kontakt na neho môže nájsť na internete, môže mu ho odporučiť aj niekto známy s dobrou skúsenosťou s pomocou psychológa. Po dohodnutí si stretnutia telefonicky alebo mailom prichádza čas prvého stretnutia. Prvý dojem sa mieša s pocitmi pri odhaľovaní svojho problému. Odhaduje, či je psychológ schopný pomôcť, či sa s ním dokáže rozprávať na jednej vlne. Aj keď len málokedy stačí jedno sedenie na vyriešenie problému, už samotné vyrozprávanie sa môže napomôcť dosiahnuť úľavu a niekedy i nachádzať cestu z problému von.

V živote robíme celý reťazec rozhodnutí. Ak predsa len urobíte v riešení svojho problému nejaký krok, vždy ho môžete prehodnotiť a prípadne i zmeniť, alebo vytrvať na ceste, ktorú ste si vybrali. Ak však ostanete stáť bez rozhodnutia na jednom mieste, len málokedy problém „vyhnije“, len málokedy sám zmizne. Toto váhanie si väčšinou pýta svoju ťaživú daň. Myšlienky a pocity sa potom valia hlavou dookola zabehnutou špirálou. Cesta von si vyžaduje trocha odvahy a psychológ Vám v tom môže napomôcť. Preto Vám prajem šťastný výber kroku v ceste k Vašej spokojnosti, svetielko nádeje ako maják v tme.

 

Článok môžete nájsť aj v 16-tom čísle dvojtýždenníka Žilinec (16/2014) na strane 14:

 

Daniel Kotrč