Keď sa abstinujúca alkoholička rozhodne mať dieťa

Ponúkame druhý článok v sekcii Dôležití od jednej našej klientky. Je to odvážne otvorené zamyslenie.

Je odvážne, nezodpovedné, či dokonca drzé, ak sa (recidivujúca) abstinujúca alkoholička rozhodne mať ďalšie dieťa?
K tejto otázke ma doviedlo vlastné rozhodovanie, ale aj reakcie okolia, keď som čakala syna už počas boja s alkoholom. Hoci som ďalšie dieťa chcela, najťažšie bolo pre mňa obdobie tehotenstva; aj počas neho som mala recidívu, a nepriala by som žiadnej žene prežívať dlhé mesiace v strachu, či sa jej narodí zdravé dieťa.
Aj keď v prvom rade abstinujem pre seba, syn je pre mňa pridanou motiváciou pre stabilnejšiu abstinenciu. Najmä v posledných mesiacoch, keď sa učí stále viac prejavovať lásku. Na druhej strane je pre mňa materská dovolenka, ako aj pre mnohé ženy, ktoré začnú práve počas nej popíjať, riziková, pretože trpím chronickým vyčerpaním, stereotypom a izoláciou od ľudí.
Syn priniesol do môjho života ďalšiu zodpovednosť, ktorá tiež môže priniesť zvýšený tlak na psychiku, ale zároveň si uvedomujem, že moje ďalšie zlyhanie by narušilo jeho vnútornú rovnováhu a aj rovnováhu mojej staršej dcéry, ktorá sa ešte stále nezregenerovala po období niekoľkoročného trápenia. Verím, že už to bude len lepšie…

M.